Skip to main content

Op 16 april organiseerde TSB in samenwerking met Texels Welzijn en Omring een geslaagde avond over mantelzorg. Adriaan Kranenburg (Omring) opende met een korte lezing, daarna werden Cobie Daalder en Maroucha Stolk (beide werkzaam bij Texels Welzijn)  aan de zaal voorgesteld met een vraaggesprek.

De zorg op Texel overeind houden - Adriaan Kranenburg
Adriaan Kranenburg is manager van de verpleeghuizen Hollewal en Schuttershof. Hij belicht dat door toenemende zorgvraag, personeelstekorten en almaar stijgende kosten geleverde zorg nu en in de toekomst steeds minder vanzelfsprekend zijn. Omring doet er als formele zorgverlener van alles aan om de zorg op Texel overeind te houden. Versterking en uitbreiding van de formele zorg aan huis is nodig. Het aantal bedden als het thuis niet meer gaat wordt op Texel uitgebreid naar 160. Daarvoor blijven handen aan het bed nodig maar ook hulp vanuit het sociale netwerk rond de patiënt is nodig, ook tijdens opname. Het onderliggende uitgangspunt wordt: ‘wat kunt u nog zelf?’, ipv ‘wat voor hulp hebben we beschikbaar?’  Recht op zorg blijft bestaan, en bij een zorgvraag is snelheid en kwaliteit van geleverde zorg gewenst, maar dit wordt door de tekorten steeds moeilijker. De zorgconsumptie zal moeten dalen, en er is solidariteit in de samenleving noodzakelijk om ervoor te zorgen dat zorg toebedeeld wordt aan hen die het ‘t hardste nodig hebben. Ook op Texel.  De samenleving moet het samen doen, de vraag is hoe? Adriaan heeft geen zorgen over Texel en de Texelaars hieromtrent: "Texel wordt gekenmerkt door sociale betrokkenheid, solidariteit van de bevolking, en ieder is bereid zijn of haar steentje bij te dragen".

Vraag uit de zaal:

Hoe komen we aan meer zorgverleners?

Omring biedt een eigen opleiding op Texel, en de eerste gediplomeerden uit deze pool zijn al aan het werk. Wel zou het fijn zijn als er meer woonruimte beschikbaar komt voor de studenten en toekomstige zorgverleners.

Wat doet een mantelzorgconsulent? - Cobie Daalder 
Cobie is sinds februari van dit jaar gediplomeerd mantelzorg consulent. Een mantelzorg consulent biedt steun, kosten loos advies en als ze dit niet zelf kan bieden helpt ze mensen verder hulp te zoeken. Ingegaan werd op vragen zoals Wat doet een mantelzorg consulent? Wanneer ben je een mantelzorger? Wat is het verschil tussen een mantelzorgconsulent en een mantelzorgmakelaar? - - Dit is een betaald persoon die meer over wet- en regelgeving gaat en indicatiestelling. Je betaalt gemiddeld 70 euro per uur aan de mantelzorgmakelaar. Op dit moment is er op Texel geen mantelzorgmakelaar

Welke activiteiten bestaan er al voor mantelzorgers?
Cobie legt uit dat ze laagdrempelig wil werken en niet zoveel waarde hecht aan een strakke definitie van wie wel of niet mantelzorger is. Zelfs als je nog geen mantelzorger bent maar in de toekomst het misschien wel wordt kunnen mensen met hun vragen bij haar terecht. Naast steun en advies geven pakt ze in tegenstelling met de overkant ook praktische vragen over geld, wonen en regel en wetgeving op en werkt hiervoor nauw samen met de WMO consulent. Zo hopen ze het ontbreken van een mantelzorgmakelaar op ‘sien Texels’ op te vangen.

Kortom als je vragen hebt over mantelzorg: ga naar Cobie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vragen uit de zaal:

Elders bestaan ‘buddy’s’ in de informele zorg, om bijv. leuke dingen met de client te doen en de mantelzorger voor een paar uur te ontlasten. Is dit ook op Texel?
Texel kent dit systeem niet, wel zijn er via Texels Welzijn vrijwilligers beschikbaar die ingezet kunnen worden. En de Zonnebloem doet ook leuke dingen  voor en met cliënten.

Bestaat er een soort vraag- en aanbod bank van vrijwilligers?
Dit is maatwerk, en misschien dat TSB/KGT/Texels Welzijn zoiets kunnen ondersteunen?

Jonge mantelzorgers op Texel - Maroucha Stolk
Als laatste stelde Maroucha Stolk zich in een vraaggesprek voor. Maroucha is samen met Young4Ever het initiatief ‘Jonge Mantelzorgers Texel gestart.  Vragen werden gesteld zoals Wie zijn de jonge mantelzorgers? Om hoeveel jongeren op Texel zou het gaan, Waar lopen jonge mantelzorgers zoal tegenaan? Waarom is op Texel een apart initiatief nodig voor jongeren? Wat zijn de plannen?

Maroucha vertelt dat we eigenlijk niet weten hoeveel jonge mantelzorgers er zijn maar als we de landelijke cijfers doortrekken(1 op de 5 jongeren tussen 12-16 jaar groeit op met een chronisch ziek gezinslid) er op Texel al gauw meer dan honderd zullen zijn terwijl het initiatief slechts 10 in beeld heeft.  Probleem is dat deze groep heel moeilijk te bereiken is. Zo’n 80% vindt zichzelf helemaal geen mantelzorger. Er is ook angst dat er van buitenaf ingegrepen wordt door de jeugdhulpverlening als ze zich kenbaar maken en er is veel onbegrip als ze dit wel doen.

Een meerderheid van de jongeren combineren hun zorgtaak met het volgen van een opleiding of een  betaald baantje. Het gaat vaak goed, maar niet altijd.

Het komend jaar wil het initiatief de jonge mantelzorger onder de aandacht van leerkrachten en zorgverleners brengen zodat dit soort situaties eerder herkend worden en  indien gewenst steun en hulp geboden kan worden.   

De avond wordt daarna afgesloten en er is nadien nog gelegenheid voor napraten en voor vragen.

Volledige verslag is in te zien op www.texelsamenbeter.nl

 

Blijf op de hoogte. Doe mee. Zeg het voort!

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsflits van Kern Gezond Texel. Met informatie over onder andere het programma Gezond Texel 2030, artikelen en bijeenkomsten over Positieve Gezondheid, bewonersinitiatieven en nog veel meer!

Coöperatie Kern Gezond Texel
Weverstraat 95
1791 AC Den Burg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Socials