Traumasensitief opvoeden en begeleiden

Een aantal Texelse pleegouders hebben aan deze bijzonder waardevolle training deelgenomen: Zorgen voor getraumatiseerde kinderen. 

De belangrijkste inzichten, ook voor familieleden, opvoeders en leerkrachten zijn:

  • Vijf pijlers voor opvoeden met een traumabril (NJi) 
  •  Kinderen met een trauma bekijken de wereld door een veel kleiner raam, waardoor ze er onbedoeld ook veel makkelijker qua gedrag uitvliegen. 
  • Straffen door bijvoorbeeld het op de gang te zitten met de deur dicht werkt bij hechtingsproblematiek averechts 
  • Kinderen met stress staan in een overlevingsstand. Als je de hersenen voorstelt als een hand, dan staat die constant open, waardoor het denkniveau het primitieve brein niet beschermd. Informatie kan niet worden opgenomen. Kinderen vechten, vluchten of bevriezen.

Traumasensitief opvoeden en begeleiden

Tevens was er 21 januari jl. een primeur, want een groot deel van de 27 pleeggezinnen op Texel kon via een live verbinding (steamen) vanaf de Bruinvis de themabijeenkomst over hechting.   in Alkmaar bijwonen. Samen maken we het verschil!

Heb je vragen? Of wil je kennis en ervaringen delen met één van de pleegouders.
Neem dan contact op met Bianca Polderman via pleeggezinnentexel@hotmail.com of Whatsapp Cintha Stiekema via +31 6 30328467.  

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties