Zorg uit de zorgverzekering

Uw zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld medische behandelingen en hulpmiddelen. Maar ook wijkverpleging - langdurige persoonlijke zorg en verpleging, ergotherapie en fysiotherapie.

Aanvullende verzekering

 • Voor bepaalde zorg en ondersteuning kunt u - vrijwillig - een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve therapieën of tandartszorg.
 • Elke zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende pakketten. Let bij het uitkiezen van een zorgverzekeraar ook op de aanvullende verzekering.

Voorwaarden

 • U heeft meestal een doorverwijzing nodig van uw huisarts, specialist of therapeut voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering.  
 • Voor wijkverpleging heeft u een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig. 
 • In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Zorgverlener kiezen

Bij een aantal zorgverzekeringen kiest u zelf waar en van wie u zorg krijgt. Dit heet keuzevrijheid. Vergelijk de volgende 3 keuzes: 

 • Restitutiepolis
  U kiest zelf uw zorgverleners. Meestal krijgt u alle zorg uit het basispakket vergoed. Een restitutiepolis is vaak iets duurder dan een naturapolis. In sommige gevallen moet u de kosten van de zorg eerst zelf betalen. En daarna terugvragen.
 • Naturapolis
  U maakt gebruik van zorgaanbieders waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Uw zorgverzekeraar betaalt de rekeningen direct aan de zorgaanbieder. Wilt u toch een andere zorgverlener? Dan is de zorgverzekeraar niet verplicht de kosten volledig te vergoeden.
 • Zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid
  U bepaalt hierbij zelf naar welke zorgverlener u gaat. De vergoeding van de zorgverzekeraar is lager als u kiest voor een zorgverlener waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Meer weten?

 • Zorgverzekeraar: over de basisverzekering, aanvullende verzekering en overstappen naar een andere zorgverzekeraar

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Meer weten?

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties