Opvoeden & Opgroeien icoon

Opvoeden & Opgroeien

Heb je vragen over opvoeden en opgroeien? Klik op onderstaande onderwerpen voor meer informatie, klik op de zoekfunctie hierboven, ga naar de website opvoeden en opgroeien of neem contact op met het sociaal team.

Zit uw vraag er niet tussen? Klik dan op de zoekfunctie hierboven of mail naar texelkompas@texel.nl.

Nieuws & Activiteiten

Lees meer over Ondersteuning voor Texelse gezinnen

Het ‘Maat op maat’ project van Texels Welzijn bestaat sinds 2015. Het is opgezet om gezinnen waar het eventjes niet gaat, (tijdelijk) te ondersteunen door vrijwilligers uit de buurt. Het gaat om een extra steuntje in de rug. Dat kan op verschillende gebieden.

Lees meer over In contact blijven op afstand

Veel ouderen zitten inmiddels al weken binnen. Dit maakt velen van hen erg eenzaam.

Lees meer over Gezinsmanagement in crisistijd

Maart 2020. Van het ene op het andere moment veranderde alles.

Lees meer over Maatregelen vanwege Coronavirus

Het kabinet heeft maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Grote kans dat verschillende activiteiten die op Texel-Kompas staan niet door kunnen gaan, op een ander of later moment worden georganiseerd. Wilt u weten wat dit betekent? Neem dan contact op met de organisator of initiatiefnemer van de activiteit.

Lees meer over Bijna lente

Langzaam maar zeker mogen we gaan uitkijken naar de lente. Maar de ervaring leert dat maart en april nog flink wat verrassingen in petto kunnen hebben wat het weer betreft. Deze maand zullen u we u weer handige tips en nuttige informatie geven over zaken die het leven leuker, makkelijker of gezonder maken.

Lees meer over Tips voor winterse comfort foods

In de winter hebben we vaak, meer dan anders, trek in comfort food.

Lees meer over Kleine stappen, grote resultaten

Wil jij eigenlijk gezonder leven dan je nu doet, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen.

Lees meer over Traumasensitief opvoeden en begeleiden

Een aantal Texelse pleegouders hebben aan deze bijzonder waardevolle training deelgenomen: Zorgen voor getraumatiseerde kinderen.  De belangrijkste inzichten, ook voor familieleden, opvoeders en leerkrachten zijn: Vijf pijlers voor opvoeden met een traumabril (NJi)   Kinderen met een trauma bekijken de wereld door een veel kleiner raam, waardoor ze er onbedoeld ook veel makkelijker qua gedrag uitvliegen.

Lees meer over Op zoek naar de zonnige kant

Februari is altijd een beetje zo'n treurige 'niks'-maand. Geen feestje, nog lang geen lente, veel kou. Nee, februari helpt je doorgaans niet om de meest zonnige kant van het leven te zien. Maar net als met veel dingen in het leven kun je er zelf wel iets aan doen.

Lees meer over Daten voor gevorderden

Vraag 1: Wat doe je aan? Vraag 2: Waar spreek je af.

Lees meer over Een dagelijks gevecht tegen angst en depressie

Hoewel je het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie.

Lees meer over Nu werken aan later

Discussies over CO2 uitstoot, minder vlees eten, tekorten aan leerkrachten en zorgpersoneel, en de plastic soep; de media staat  bol van de berichten over het milieu en de zorgwekkende toekomst van onze planeet. Hier en daar staat een politicus of jonge activist op en doet rake uitspraken over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het tij te keren.

Lees meer over Maak kennis met je zelfbeeld

Als jij  jezelf nu in 3 zinnen zou moeten omschrijven, wat zou je dan over jezelf vertellen? Dat je heel chaotisch bent of dat je heel veel van dieren houdt? Dat je twee kinderen hebt en graag groene kleren draagt? Wat zijn de belangrijkste kenmerken die bij jou passen.

Lees meer over Je betere zelf zijn

Bijna iedereen heeft wel eens van iemand anders de opmerking gekregen "Je moet gewoon lekker jezelf zijn.