‘Anders’ is eigenlijk heel normaal

Working

De mens is van nature geprogrammeerd om wantrouwig te zijn tegenover zaken die hij niet kent, die anders zijn en die hij niet begrijpt. Vroeger werden mensen die ‘anders’ waren, verbannen uit de gemeenschap. Gelukkig weten we inmiddels beter en kunnen veel mensen met een beperking gewoon meekomen op de reguliere arbeidsmarkt. En voor kinderen die wat extra begeleiding nodig hebben, is er speciaal onderwijs. Daar krijgen ze passende begeleiding maar worden ze daarnaast wel voorbereid op deelname aan de maatschappij. Toch zijn er nog veel mensen die het door hun ‘anders zijn’ lastig vinden hun plek te vinden binnen hun sociale omgeving. 
 

Zichtbaar of onzichtbaar

Dat komt ook omdat er nog steeds veel mensen zijn die moeite hebben met ‘anders’ en dat uiten in negatief gedrag zoals pesten, uitlachen, staren, fluisteren en buitensluiten. Dit gedrag komt voort uit onbegrip en angst voor het onbekende. Hoe de omgeving omgaat met een beperking wordt gedeeltelijk bepaald door hoe zichtbaar de beperking is. Een persoon met een zichtbare beperking zal sneller last hebben van mensen die staren, lachen of veel afstand houden in het contact. Bij mensen met een onzichtbare beperking is dit wellicht minder het geval, maar zij ervaren daarentegen weer veel gevoelens van schaamte en eenzaamheid in hun pogingen de beperking te verborgen te houden voor anderen.

Dat is jammer en niet nodig. Soms heeft de omgeving alleen wat meer informatie nodig om te begrijpen dat iedereen gewoon mee kan doen. 
 

Informatie kweekt begrip

Uitleg geven en het gesprek openen zijn de allerbelangrijkste tools die u hebt om onbegrip en angst te bestrijden. Neem het initiatief door bijvoorbeeld te vragen of die ander misschien wil weten wat voor beperking u heeft. U kunt dan uitleggen wat voor soort beperking u heeft en welke problemen dit oplevert in het dagelijks leven. Daarnaast is het ook goed om te laten zien wat u allemaal wel kan en dat een beperking niet betekent dat u buitenspel gezet hoeft te worden.

Nodig de ander uit om vragen te stellen en, bij een fysieke beperking, eventueel van dichtbij te kijken en of te voelen. 
 

Organiseer een ‘lastig feestje’

Wilt u een grotere groep ineens bereiken en het taboe op uw handicap op creatieve wijze doorbreken, dan is een het organiseren van een bijzonder themafeestje misschien een goed idee. Er is taart, muziek en slingers. Iedereen is uitgenodigd maar krijgt bij de entree wel een handicap mee: oordoppen, een blinddoek, een geluidsdichte koptelefoon of een keukenhandschoen aan elke hand. Op die manier kan iedereen eens ervaren hoe het voelt om een dagje beperkt te zijn. Maar ook dat iedereen elkaar kan helpen om er toch een geweldige feest van te maken.
 

Contact met lotgenoten

Het is een beetje een rotwoord maar lotgenoten zijn natuurlijk gewoon mensen die precies weten hoe het voelt om te leven met een beperking. Zoek eens uit of er in uw buurt groepen zijn waarbij u zich kunt aansluiten. Samen kunt u ervaringen uitwisselen en tips delen. Meer informatie hierover kunt u bij ons opvragen.

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen